... MH-luonnekuvauksessa käytiin. Se on erityisesti nuorille koirille soveltuva luonnekuvaus, jossa testataan koiran käyttäytymistä. Koiralle on siis vartavasten valmistettu tilanteita, missä valvotusti voidaan arvioida sen toiminta.

Vaikka Cara on näin nuori, on mielestäni ihan hyvä jo tässä vaiheessa saada tällaista tietoa koiran luonteesta. Näkee jo näin varhaisessa vaiheessa millaiset palikat sillä on.

Testattavia osa-alueita oli 10. Seuraavassa tulokset ja omaa mietintää osa-alueista:

1. KONTAKTI (testinohjaaja käsittelee koiraa ja ottaa siihen kontaktia)

 

a ) tervehtiminen - Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen

Cara ottaa mielellään kontaktia vieraisiin ihmisiin, se ei ole yllätys. Iloinen ja reipas, sosiaalinen, ihmisrakas koira.

b) yhteistyö - Lähtee mukaan hyvin innokkaasti, erittäin kiinnostunut TO:sta

Cara lähti mielellään testinohjaajan mukana taluttimessa kulkemaan.

c) käsittely - Väistää tai hakee tukea ohjaajasta

Tämä tilanne on itselleni yllättävä! Tätä asiaa tulemme harjoittelemaan lisää, eli vieraita ihmisiä pyydetään lisää lääppimään koiraa joka puolelta ja mielellään katsomaan hampaita. Tämä ei ainakaan tähän mennessä ole koskaan aiheuttanut meillä harmaita hiuksia, mutta on tärkeää tätä harjoitella, ettei tulevaisuudessakaan tule aiheuttamaan vaikeuksia. Ainakin eläinlääkärilläkin on ollut helppoa ja lääkärit ovat kehuneet, miten hyvin koira antaa tarkistaa ja käsitellä itseään ja luottaa ihmiseen.

2. LEIKKI (1-kierros) (testinohjaaja ja minä leikimme koiran kanssa lelulla)

a) leikkihalu - Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

Ei mikään yllätys. Tähän on saatu harjoitusta ja vahvistusta hakutreeneissäkin.

b) tarttuminen - Tarttuu heti koko suulla

Ihan positiivista, vaikka ei suojelukentille aiotakaan näillä näkymin :)

c) puruote ja taisteluhalu - Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/ Korjailee otetta

Tämä on yllättävää, että tällä kertaa näin toimi. Mielestäni yleensä on ottanut hyvin kiinni koko suun otteella, taistellut hyvin ja vetänyt tosissaan.

Seuraava on viehetesti, kauempana menee vieheessä pieni saalis karkuun päin:

 

3. a ) TAKAA-AJO - Aloittaa, mutta keskeyttää

Tässä ensimmäisessä viehetestissä tuntui, että Cara ei edes huomannut hyvin sitä viehettä. Sitten se löntysteli sinne perään ja palasi takaisin. Mielestäni ihan jees. Caran ei tarvitsisikaan olla mikään jahtikoira, joka lähteen kaikenlaisten juttujen perässä juoksemaan. Oikeastaan hyvä, jos ei lähtisi ollenkaan, varsinkin kun on kissoja, jotka juoksentelevat kotona....

3. b ) TARTTUMINEN - Ei tartu, nuuskii saalista

Mielestäni hyvä asia. Tämän koiran ei tarvitse olla saalistava koira, joka juoksee pikkuotusten perässä ja varsinkaan sen ei pitäisi ottaa puruotetta. Mietin esimerkiksi tilannetta että se lähtisi vapaana ollessaan ottamaan kiinni jäniksiä tai jotain elukoita ja ottaisi niistä puruotteen. Ei kiitos sellaista.

4. AKTIVITEETTITASO - Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

Erittäin hyvä asia! Osaa ottaa tilanteen mukaan rauhallisesti. Kärsivällinen. Tässä testissä siis oltiin 3 min täysin hiljaa ja minä olin paikoillaan ja pelkästään pidin kiinni koiran taluttimesta. Katsottiin, mitä koira siihen tuumaa.

5. ETÄLEIKKI (ukkeli hyppelee iso viitta päällä kauempana, ottaa hupun pois ja heittelee lelua ilmaan, juoksee piiloon ja sitten koira päästetään vapaaksi ja katsotaan mitä se tekee)

 

a) kiinnostus - Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja

b) uhka / agressio - Ei osoita uhkauseleitä

Loistava asia!  Asiat voisivat olla huonomminkin.

c) uteliaisuus - Saapuu avustajan luo suoraan ilman apua

Taas kerran loistavaa! Omatoimisuutta ja rohkeutta tässä testin osa-alueessa.

d) leikkihalu - Tarttuu, vetää vastaan, ei irrota

Tämä oli mahtavaa! Luulen että yksi iso tekijä tähän on hakuharjotukset. Cara menee mielellään leikkimään vieraan ihmisen kanssa, joka on piilolla.

e) yhteistyö - Kiinnostunut leikkivästä sekä passiivisesta avustajasta

todella jees!

6.  YLLÄTYS (isot mustat haalarit säikäyttävät koiran)

 

a) pelko - Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista

Tämä "yllätys-osio" on yksi testin jännittävimmistä osa-alueista! Koiran eteen pläjähtää yhtäkkiä suuri musta haalari (ripustettuna puuhun). Se on säikäyttävä ja pelottava tilanne. Positiivista oli, että Caralla riitti tässä sen verran rohkeus että ei lähtenyt karkuun.

b) puolustus / aggressio - Osoittaa useita uhkauseleitä

No, näkee että puolustushalu koiralla on kova! Karvat nousi pystyyn ja haukkui ja murisi haalarille. Ei käynyt siihen kiinni, mutta "vartioi" sitä intensiivisesti.

c) uteliaisuus - Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä

Aika hyvin uskaltautui tulla katsomaan haalaria läheltä vaikka oli hetki sitten uhonnut sille. Vaati kuitenkin vielä minun menemistä haalarin lähelle. Eli toimintakykyä ei ole vielä tarpeeksi koiralla näissä tilanteissa ratkaista itse ongelmaa. Ideaalitilanteessa koira menee itsenäisesti tarkistamaan pelottavan asian - ja huomaa, ettei mitään vaaraa oikeastaan ole. Toisaalta kun on niin nuori koira, niin on ymmärrettävää ettei vielä ole toimintakykyä niin paljoa!

d) jäljellejäävä pelko - Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla

Vähän oli siis havaittavissa jäljellejäävää pelkoa. Ei kuitenkaan tolkuttomasti. Kykeni ohittelemaan kuitenkin aika hyvin haalarin.

e) jäljellejäävä kiinnostus - Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla

7. ÄÄNIHERKKYYS (räminälaite, yhtäkkiä kun ohitetaan räminälaite, siitä kuuluu säikäyttävä räminä)

 

a )pelko - Kyykistyy ja pysähtyy

b )uteliaisuus - Menee räminälaitteen luo ilman apua

Loistavaa!

c) jäljellejäävä pelko - Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen

d) jäljellejäävä kiinnostus - Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

8. AAVEET (kaksi aaveiksi pukeutunutta tyyppiä lähestyy hi-taas-ti kohti koiraa, testin toinen tosi jännittävä osuus)

 

 

a) puolustus / aggressio - Osoittaa useita uhkauseleitä ja muutamia hyökkäyksiä

Hirveen kova puolustus koiralla! Se meni ihan karvat pystyyn ja haukkui aaveille tosissaan. Huh!

b) tarkkaavaisuus - Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja

c) pelko - On enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä

Se siis ei osannut päättää pakeneeko vai jääkö haukkumaan aaveille.

d) uteliaisuus - Menee katsomaan, kun ohjaaja seisoo avustajan vieressä

Vaatii siis apua, ei riitä toimintakyky vielä itse ratkaista ongelma. Ei uskalla.

e) kontaktinotto aaveeseen - Ottaa itse kontaktia avustajaan

Kykeni siis tulemaan katsomaan läheltä aavetta, kun itse menin aaveen luo. Yksinään ei olisi todellakaan riittänyt siihen rahkeet. Nuori koira...

Ei siis aivan nappiin mennyt tämä aavetesti. Mutta tätä osasin periaatteessa odottaa Caralta. Luulin vaan, että se olisi hieman paremmin palautunut, kun se näki että aavepuvun sisällä on ihminen, kun nostin aaveen hupun pois.

Toisaalta Caran palautuminen koko aaveosuudesta oli tosi hyvä! Vaikka se oli juuri kovasti haukkunut aaveita, se unohti tilanteen nopeasti ja palautui siitä. Seuraavaan testiosuuteen, eli 2. leikkihetkeen se meni jo täysin toipuneena ja tilanteen unohtaneena. Eli hyvät on hermot! Se on tärkeintä!

9.  LEIKKI (2-kierros)

a) leikkihalu - Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen

Tämä osoittaa koirasta hyvää palautumista ja kovia hermoja. Järkyttävästä tilanteesta kykenee täysin toiselle moodille - leikkimään iloisesti, pitämään hauskaa ja haastamaan ohjaajaa leikkimiseen.

b) tarttuminen - Tarttuu heti koko suulla

Ja loistavasti taas riitti puhtia leikkiä kunnolla ja kokosuun otteella vieläpä!

10. AMPUMINEN - Kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms, mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen

Samalla kun leikittiin, avustaja ampui pari kertaa laukauksia. Hyvin jatkoi leikkimistä, vaikka hetkeksi laukausten ajaksi pysähtyikin katsomaan, mikä tuokin ääni oli. Myös paikaallaan ollessa, kun ampumisia tuli, koira ei niistä hätkähtänyt -katseli vaan hetken että mistähän tuo ääni tuli.

Tuomari kehui palautteessa meidän välistä kontaktia ja suhdetta. Se oli mukava kuulla, koska sitä tarvitaan ja paljon, varsinkin noissa koiraharrastuksissa tarvitaan luottamusta ja kontaktia molempiin suuntiin.

*************************

Pitää jatkossakin harjoitella tilanteita, missä vieras ihminen koskettelee koiraa, avaa sen suuta ym. Lisäksi tilanteissa, missä on jotain pelottavaa koiralle (esim työmaakoneet tms) koiran annetaan itse oma-aloitteisesti ratkaista ongelma = mennä itse tarkistamaan ja toteamaan, ettei siinä mitään vaaraa ollutkaan. Näin me ollaan oikeastaan kyllä tehtykin aina, mutta pidetään jatkossakin mielessä.

Oli todella kiinnostavaa nähdä myös sisarusten luonnekuvauksia samalla kertaa! Näki samoissa testitilanteissa millälailla ne toimii ja oli hauska verrata niitä. Toisaalta huomasi hyvin paljon samankaltaisuuksia, mutta selviä erojakin tuli esiin.